Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Isnin, April 28, 2014

Hutang

kehidupan sekarang banyak urusan melibatkan hutang. ini antara punca bank kaya. ini antara punca kad kredit ditawarkan kepada graduan baru. berbanding dulu2 dimana antara syaratnya perlu bekerja minima 2tahun dan gaji minima rm2 ribu sebulan utk layak memohon dan memilikki kad kredit.

ada yg berhutang kerana keperluan hidup. tapi ramai berhutang kerana kemahuan hidup. ramai yg berhutang utk hidup mewah. ramai yg berhutang utk berpoya2 dan bergaya. maka along pun sangat gembira.

ramai yg lupa hutang adalah satu tanggungjawab perlu dibayar balik kpd pemberi hutang. ada yg berhutang dan hidup mewah drpd hutang. tetapi pemberi hutang menderita kerana penerima hutang lupa atau buat2 lupa utk bayar hutang. hutang wajib dijelaskan. besar akibatnya diakhirat nanti jika kita tidak jelaskan hutang semasa di dunia.

Tiada ulasan:

Value of Money