Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Rabu, April 23, 2014

Salah, Alah, Alasan

apabila melakukan kesalahan, maka biasanya akan berlaku beberapa respons daripada pelaku salah atau pesalah. antaranya mengalah dan mengaku kesalahan. ada yg akan menyalahkan orang lain. ada yg akan memberi pelbagai alasan utk elak disalahkan.

undang2, peraturan, polisi, prosedur, etika, dll yg membawa maksud hampir sama adalah utk membolehkan masyarakat hidup secara aman dan damai. jika dipatuhi perkara2 yg telah dinyatakan, maka penjual atau pemberi khidmat dan barangan akan dapat menyampaikan tugas dan tanggungjawab dgn rasa selamat dan selesa. begitu juga penerima atau pembeli khidmat atau barangan dapat menikmati belian barangan atau perkhidmatan dalam keadaan selamat dan sejahtera.

alasan bhw orang lain buat, kesalahan dilakukan hanya kecil dll tidak boleh diterima. seorang yg matang diukur melalui amalan ilmu yg dimilikki.

Tiada ulasan: