Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Selasa, Oktober 04, 2016

Berumah di Awang-awangan

ada kata harga dan nilai rumah adalah sama. ada yang kata berbeza. ada yang berkata, yang ada rumah adalah orang kaya. yang tiada rumah adalah orang miskin.

sekarang dikatakan pasaran pembeli untuk rumah. banyak rumah diiklankan sebagai harga dibawah nilai pasaran (below market value). bagaimana ditentukan harga rumah? bagaimana ditentukan nilai pasaran rumah? siapa yang tentukan? adakah penjual, pembeli, pemberi pinjaman, kerajaan atau pihak lain?

dalam akhbar ada katakan harga rumah pada bulan ogos 2016, telah turun diantara 15-20% berbanding harga pada penghujung tahun 2015. beberapa agen untuk beberapa buah rumah yang saya 'survey' memaklumkan harga rumah boleh dirunding atau harga segera dikurangkan sehingga 20% daripada harga diiklankan.

kawan2 dan saudara mara, serta tulisan di media menyatakan harga rumah dibeberapa kawasan masih dalam suasana menurun. terbaharu dalam media menyatakan harga menurun sehingga sama ada pada 2017 atau 2018. maka keputusan membeli rumah masih tertangguh. jika turun 20% lagi, banyak beza pendahuluan, pinjaman dan bayaran bulanan kepada peminjam. jika harga asal rm1.2juta, harga sekarang rm950ribu, harga 2017 rm760ribu? beza drpd asal sebanyak rm440ribu atau 37%.

kiraan kasar saya, bayaranbalik bulanan untuk pinjaman perumahan maksima 30% daripada pendapatan kasar bulanan seseorang. maka jika pendapatan kasar bulanan adalah rm3ribu, harga mampu milik hanyalah rm150ribu sahaja. jika rumah baru dilancarkan dgn harga rm400ribu, maka pembeli mesti berpendapatan kasar sebulan rm8ribu.

maka ramai yang hanya mampu sewa sahaja rumah secara beramai2. macam cerita pramlee dalam seniman bujang lapok. atau sewa pangsapuri untuk hidup di awang-awangan.

Tiada ulasan:

Value of Money