Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Jumaat, Oktober 14, 2016

Marah, Sedih, Kecewa dan Gembira

marah, sedih, kecewa dan gembira adalah antara perasaan kita. ada perbezaan. ada persamaan. jika boleh, kita ingin sentiasa gembira. kita tidak mahu dan elak daripada berasa marah, kecewa dan sedih. gembira menambat hati. marah, kecewa dan sedih melukakan hati.

persamaan diantara keemapt perasaan ini adalah airmata. tapi bukan kepada semua orang. hanya mereka yang tertentu sahaja akan berair mata apabila marah, kecewa, sedih dan gembira. ramai berair mata hanya apabila sedih. ibubapa, orang tua dan mereka yang kita mempunyai perasaan kasih yang mendalam antara mereka yang akan berair mata apabila berasa marah, kecewa, sedih dan gembira.

apabila berair mata, kita dikatakan mempunyai perasaan amat mendalam. ianya menghiris hati. akibat perasaan yang sangat berkesan. kesan ditinggalkan akibat perasaan berair mata akan lama. hilang luka, parut masih ada.

saya berpandangan bahawa jika kita mudah berairmata, terutama setelah mencapai usia tertentu, sudah ada perasaan kasih mendalam. kasih kepada diri, dan kepada mereka yang kita sayangi. kasih kepada diri dan mereka yang kita ingin bersama bukan sahaja di dunia, tetapi diakhirat, di syurga. selain drpd diri kita, kita akan sangat kasihi kedua ibubapa kita, saudara mara dan keluarga kita. maka pastikan tindakan kita tidak menyebabkan berlinang airmata mereka yang sangat kita kasihi, terutamanya ibubapa kita.

Tiada ulasan: