Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Rabu, Jun 29, 2016

Kemalangan Kenderaan dan Raya

Pada musim raya risiko kemalangan kenderaan meningkat. Ada pelbagai sebab.

Antaranya, perjalanan balik kampung dilakukan secara tergesa2 sebab nak cepat sampai. Bosan dgn kesesakan semasa perjalanan, kenderaan dipandu laju, peraturan lalulintas tidak dipatuhi. Walau pun penat dan tak cukup rehat, pemandu terus memandu tanpa mahu rehat.

Ada yg baru bawa balik kereta buat kali pertama. Ada yg baru kali pertama memandu. Ada yg baru dpt lesen kereta.

Di dlm perjalanan, jalan sesak kerana datuk bawa cucu berjalan di kampung. Penduduk setempat memandu dgn kelajuan biasa iaitu perlahan kerana destinasi dalam kawasan.

Penunggang motorsikal bergerak secara berkumpulan. Ada yg menunggang tanpa pedulikan pengguna jalan yg lain. Ramai tak biasa dgn kawasan dilalui. Ramai yg brek mengejut kerana baru tersedar simpang dicari sudah terlepas.

Elakkan kemalangan. Rancang perjalanan. Jangan susahkan diri, keluarga dan masyarakat dgn sikap ego semasa di jalan. Kita berpuasa. Sabar adalah penting.

Tiada ulasan: