Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Khamis, Mei 23, 2013

Keselamatan di Perjalanan

cuti sekolah akan bermula. maka jalan menghala ke kampung (bandar) asal kita akan mula sesak. pandulah dgn cermat. jangan biar keluarga di kampung/bandar yg menanti mengadakan majlis lain untuk pemergian selama2nya.

petang semalam, semasa balik ek rumah, seperti biasa ada beberapa buah motorsikal yg berada di laluan kereta di lebuhraya persekutuan. mereka tiada segan silu atau rasa bersalah menunggang di celah2 kereta/lori dll. mereka tidak kisahkan keselamatan pihak lain. keselamatan sendiri apatah lagi. ada sebuah motorsikal amat mencurigakan. menunggang bertukar 'lane' sesuka hati. malah kadang2 'lane' macam dia punya seorang aje.

alhamdulillah. terima kasih kepada pdm. sebelum tol batu 3, sebuah kereta peronda bertugas dan menahan motorsikal yg tidak menggunakan laluan sikal. harap dikenakan saman. dan dilakukan pemeriksaan terperinci utk memastikan mereka tidak terlibat dgn jenayah lain yg lebih berat. semoga pdrm terus menjalankan tugas menjaga keselamatan pengguna jalanraya.

saya ingin cadangkan agar digunakan 'patrol' motorsikal secara kumpulan 3 buah di lebuhraya dari kuala lumpur ke kelang. adakan minima 3 patrol setiap laluan bagi setiap jam. cadangan lain akan diberi kemudian. oops sebelum lupa, tahniah kpd kpn tkpn baru.

Tiada ulasan: