Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Sabtu, Disember 07, 2013

Ilmu Alam

antara matapelajaran di sekolah yg saya minat adalah ilmu alam. semasa di sekolah rendah di panggil ilmu alam. semasa di sekolah menengah dipanggil geografi. semasa di universiti dipanggil 'environment'.

banjir adalah kejadian alam semula jadi. tetapi teruk atau sebaliknya bergantung juga kepada bagaimana kita uruskan alam kita. jika kita menbang balak seperti orang gila, menambak rizab sungai seperti mereka yg tak belajar ilmu alam, menarah bukit dan gunung, dan mendirikan bangunan di tepi sungai, dilereng bukit dan berhampiran tasik, maka kesannya akan berat kepada masyarakat.

yang untung towkay balak. yg untung yg kerja tanpa tanggungjawab dan amanah dlm meluluskan perancangan pembangunan tanpa memikir kesan kepada alam sekitar. jadi, jawablah kpd yg maha esa yg telah mengamanahkan kpd kita utk menjadi pemimpin mentadbir bumi ini dgn aman dan selamat utk semua.

Tiada ulasan:

Value of Money