Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Selasa, Februari 23, 2016

Jawatan dan Perhatian

tidak dinafikan, ada yang inginkan jawatan tertentu kerana inginkan perhatian. dengan memegang atau memiliki jawatan tertentu, kita akan mendapat perhatian. jawatan tertentu akan menonjolkan kita berbanding orang lain.

jika jawatan dikejar untuk mendapat perhatian, maka pengejar jawatan itu akan melakukan pelbagai usaha untuk menjayakan hasratnya. dan kemungkinan usaha dilakukan akan melibatkan merempuh pagar atau sempadan etika. mungkin 'membayar' kepada pihak tertentu untuk mempunyai 'kelayakan' mendapatkan jawatan.

sedih jika jawatan dikejar untuk hanya kepentingan diri sahaja. kesannya, organisasi tidak berkembang dengan baik. warga lain dalam organisasi akan sentiasa menghidu racun. orang yang suka perhatian dan suka puji diri tidak sesuai menjadi ahli satu pasukan. indidvidu ini tiada semangat berpasukan. individu ini tidak kenal kerjasama, tetapi akan suka menyatakan 'kerja sana', iaitu hanya tahu bagi arahan sahaja.

Tiada ulasan: