Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Isnin, Februari 03, 2014

Kaya dan Kenyang

adakah kaitan antara kaya dan kenyang? makan roti dgn kaya tak semestinya mengenyangkan. ianya bergantung kepada berapa keping roti dimakan yg disapu dgn kaya?

adakah orang yg kaya adalah orang yg kenyang? atau adakah orang yg kaya adalah orang yg tak kenyang2? kita biasa kaitkan orang miskin adalah mereka yg makannya tak sempat kenyang. dan orang kaya adalah mereka yg makan sehingga terlebih kenyang. bagaimana dgn orang yg berilmu? adakah orang kaya adalah orang yg dah kenyang dgn ilmu? atau orang kaya adalah sebenarnya tidak akan kenyang dgn ilmu yg ada?

masing2 ada pandangan sendiri. tapi bagi saya, orang kaya adalah mereka yg makan sedikit sudahpun kenyang. orang kaya adalah mereka yg hidupnya secara sederhana daripada perwatakan, pakaian, tetapi kaya dgn budibahasa. orang kaya juga adalah orang yg sentiasa dahaga dan laparkan ilmu utk dikongsi dgn masyarakat, utk kesejahteraan bersama.

Tiada ulasan:

Value of Money