Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Sabtu, Julai 13, 2013

Makanan, Harga dan Tanggungjawab Kita

saya tak nak berkata2 tentang juadah berbuka. saya nak menulis tentang kepentingan makanan dan kita.

setiap manusia perlu makan. maka industri pemakanan amat penting bagi sebuah negara. rakyat yg kelaparan adalah rakyat yg tak puas hati. rakyat boleh jadi lapar kerana tak mampu beli makanan. maka sesiapa yg melakukan perbuatan utk meningkatkan harga makanan adalah sebenarnya nak memporak-purandakan sebuah negara melalui huru-hara.

bagi seorang muslim, makanan halal adalah penting. bukan sahaja jenis makanan seperti haiwan itu mesti halal utk dimakan, tetapi juga ianya perlu disembelih mengikut keperluan islam. dan haiwan tersebut perlu dibela secara islam iaitu pemakanan juga perlu halal. maka harga makanan haiwan memain peranan penting dalam menentukan harga makanan kita.

kita bertanggungjawab utk pastikan makanan kita dan umat islam adalah halal dan murah. ianya mungkin berkaitan dgn kefakiran akan membawa kepada kekafiran?

Tiada ulasan:

Value of Money