Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Ahad, April 21, 2013

Anak dan Amanah

majlis aqiqah berkaitan kesyukuran menyambut ahli keluarga yg baru. ibubapa, kaum keluarga dan kenalan akan gembira dgn kehadiran ahli yg baru.

yg gembira akan cuba nak bgtau setiap pencapaian anak. drpd mula lahir sehingga kejayaan lain, direkodkan dgn gambar. sambutan hari lahir diadakan dgn gembira. dan pelbagai lagi cara meraikan kegembiraan dgn kehadiran seorang anak. anak seumpama kekayaan kpd ibubapa.

tapi bukan semua gembira menerima anak. ada yg tak suka kerana dapat anak bukan jantina diharapkan. ada yg tak suka sebab memang tidak mahu anak. dan pelbagai lagi alasan jika tak suka apabila dapat anak.

yg pasti, ramai terlupa. anak adalah ujian kpd ibubapa. anak adalah amanah. ibubapa yg mencorakkan masa depan anak. jika salah didikan, ibubapa akan tanggung bukan shj di dunia tetapi di akhirat. tak guna memanjakan anak jika bukan dgn cara betul. anak boleh menarik ibubapa dari ke syurga pergi ke neraka (spt satu hadith - sila betulkan jika saya silap). ingatlah anak adalah amanah.


Tiada ulasan:

Value of Money