Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Selasa, April 30, 2013

Kalo Nok Nunjuk

apabila kaya, yg kaya akan rasa nak menunjuk2. sebab ada rasa risau akan ada yg tak tahu bhw dia telah kaya. ianya naluri seorang manusia. sebab manusia tidak sempurna.

ianya berkait dgn didikan dari kecil. didikan mereka disekeliling kita. berkait dgn budaya kita. berkait dgn tahap kesedaran kita (sama ada betul atau salah). maka penjenayah pun akan rasa nak menunjuk2 juga. kalau tak buat apalah penjenayah lakukan jenayah. penjenayah nak tayang2kan hasil yg didapat (walau pun secara tidak betul).

apabila menunjuk2, maka diharapkan orang akan kagum. diharapkan orang akan hormat dgn kejayaan dgn kekayaan harta. mungkin nk bgtau kpd yg tiada 'kau ada?'. tapi bagi yg sedar, kpd mereka yg menunjuk2 akan terasa meluat. dan rasa kurang hormat sebab menunjuk2 boleh ditafsir sbg menghina mereka yg tak kaya seperti penunjuk.

sedarlah harta adalah ujian. harta adalah amanah.

Tiada ulasan: