Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Selasa, April 16, 2013

Mencari Jerami

mencari jerami atau 'grasping fo a straw'. ianya berkaitan tindakan oleh seseorang apabila kesilapan dan kesalahan yg mungkin terlepas daripada pandangan atau tindakan sudah mula disedari atau akan diambil tindakan terhadap pesalah.

mungkin pada awalnya tiada yg nak ambil tindakan sebab nak bagi peluang berubah melalui kesedaran. mungkin tiada yg nak ambil tindakan sebab apabila dipersoalkan tindakan yg silap dan salah, pelaku akan meninggikan suara dan menyergah yg berani mempersoalkan beliau. kononnya beliau sentiasa betul dan orang lain shj yg buat salah.

dan apabila akan berlaku tindakan terhadap kesilapan dan kesalahan, mulalah meroyan. marah sana sini. orang lain salah. kemudian cuba dapatkan simpati. 'kenapa dia? tak kasihankan dia?' ini adalah reaksi biasa pesalah. bahagian penyelidikan psikologi dah faham sangat kerenah pesalah.


Tiada ulasan: