Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Rabu, April 17, 2013

Diam Tak Diam

adakalanya lebih baik diam. adakalanya elok berkata2.

adakala diam tanda betul. tapi adakalanya diam mungkin tidak betul. jadi perlu tak diam. perlu berkata2. sebab ada yg beranggapan bhw jika kita diam bermakna betullah kita tak betul. sebagaimana dikatakan oleh pihak lain. dan anggapan atau andaian tidak semestinya betul jika hanya mendengar sebelah pihak shj, kemungkinan apa yg dikatakan adalah berat sebelah.

maka walau pun niat nak diam shj. tapi sbgmana pengalaman, elok juga tak diam. maka apabila berkata2 kepada yg bertanya, maka jelas kpd yg bertanya bhw siapa yg betul. siapa yg pandai guna tipudaya. siapa yg ada kredibiliti. siapa yg hanya seorang pseudo atau menyamar shj.

sekali terkena mungkin sebab pada awalnya berfikiran positif kpd pihak lain. tapi terkena kali kedua dan seterusnya, kita seolah2 tidak berilmu atau kurang berilmu. maka jangan guna alasan 'janganlah bagitau orang lain masalah kita' kerana alasan ini kelak akan merobohkan organisasi. jika yg buat salah tak kita ambil tindakan sewajarnya, maknanya kita turut bersubahat.

Tiada ulasan:

Value of Money