Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Ahad, Januari 05, 2014

Azan Subuh dan Kaya

Azan subuh adalah azan yg dpt didengar dgn jelas berbanding azan waktu solat yg lain. Ianya kerana kurang atau tiada gangguan bunyi lain berbanding waktu lain. Dan azan subuh akan kedengaran lebih jelas jika kita menunggu ianya berkumandang.

Ada yg menasihatkan dan menggalakkan bhw sebelum subuh adalah masa yg banyak dan sesuai utk lakukan pelbagai perkara. Berkaitan dunia dan akhirat. Utk dunia, ianya masa sesuai utk perkara berkaitan pengajian. Kita digalakkan banyak beribadah juga sebelum subuh. Lebih baik, bermula sepertiga malam terakhir. jika malam bermula dgn maghrib, maka ada 11jam sbg waktu malam. Maka sepertiga malam terakhir bermula daripada jam 2.30pagi.

Jika berupaya mendengar azan subuh, maka kita boleh dikira kaya. Sebab kita diberi lagi masa iaitu sehari lagi utk sediakan diri utk sejahtera dunia dan akhirat. Elok solat sunat sebelum solat subuh. Dikatakan memudahkan murah rezeki. Berdoalah juga sebagai doa permulaan harian.

Tiada ulasan:

Value of Money