Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Jumaat, Januari 10, 2014

Khabar

khabar boleh jadi berita. kalau orang terengganu 'khabor' bermaksud sedar. ianya berkaitan maklumat. ianya berkaitan komunikasi. ianya juga berkaitan kefahaman.

masalah dikatakan berpunca jika tiada komunikasi. masalah juga mungkinkerana salah komunikasi iaitu salah faham. apabila terdapat gangguan dlm sistem komunikasi, maka input tidak sama dgn output, iaitu apa yg ingin disampaikan penyampai/sender kemungkin tidak sampai sepenuhnya atau tidak sampai langsung kepada penerima/receiver.

antara punca2 gangguan kpd maklumat ingin disampaikan adalah 'bising/noise'. ianya mungkin penerima tidak fokus kpd mesej. penerima sebenarnya kurang ilmu utk mentafsirkan mesej. mungkin juga penyampai tidak menyampaikan mesej dgn jelas. kesakitan boleh mengganggu kejelasan mesej.

maka penting dan perlunya penyampai dan penerima menyemak sesama mereka untuk pastikan mesej disampai adalah sama dgn mesej diterima. salahfaham boleh akibatkan keregangan atau ketegangan dikalangan kawan. bertanya khabar biasanya berniat baik. jika berlaku salahfaham, minta maaf dahulu, kemudian minta penjelasan. manusia tidak sempurna. kita ada kekurangan dan kelemahan.

Tiada ulasan:

Value of Money