Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Jumaat, Januari 31, 2014

Tegur dan Malu

tegur dan malu saling berkait. tegur dan malu mungkin membawa makna yg sama atau berbeza kpd penegur dan penerima tegur, juga yg melihat/mendengar/diberitakan teguran. malu dikatakan sebahagian drpd iman.

teguran dan malu boleh membawa positif atau negatif. jika dua2 memberi dan menerima secara positif, maka teguran yg diberikan adalah terbaik. boleh dikatakan teguran akan memalukan penerima. jika tegur memuji, penerima mungkin berasa malu kerana dipuji secara positif. penerima akan merasa malu secara negatif jika pujian sebenarnya adalah kutukan. teguran dan malu berkait dgn komunikasi.

ada yg tak boleh ditegur. walaupun utk kebaikan bersama. baru ditegur sedikit, dah melenting. mungkin sebab orang yg sebegini kurang berilmu walau pun tinggi dari segi pangkat, jawatan, kelayakan akademik, gelaran, pemilikan harta dunia. orang yg tak boleh ditegur utk kebaikan bersama mungkin sebenarnya tak tahu malu. bolehkah dikaitkan dgn tahap keimanan?

Tiada ulasan:

Value of Money