Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Rabu, Mac 27, 2013

Jika Hati Tiada Lagi

jika hati sudah tiada lagi utk bertugas dgn ikhlas, maka lebih baik berhenti ajelah. janganlah dimakan gaji tanpa dilakukan tugas hakiki.

apabila ramai yg komplen, dari yg lama kpd yg baru, maka tentu adalah 'valid' persepsi terhadap seseorang atau sekumpulan orang. mungkin boleh berbangga dgn pangkat. mungkin boleh berbangga dgn gelaran dan nama. mungkin boleh berbangga dgn harta yg ada. mungkin boleh angkuh dgn segala2nya kecuali rasa hormat secara jujur dan ikhlas daripada orang lain. maka kesannya kita hanya syok sendiri. kita rasa kita berjaya tetapi hakikatnya adalah sebaliknya.

fikirlah tentang rezeki yg diterima. rezeki yg dikongsi dgn keluarga. rezeki yg dikongsi dgn orang yg kita sayang. halalkah? maka jika hati sudah tiada utk ikhlas berkhidmat utk kebaikan diri, masyarakat dan persekitaran, eloklah berhijrah ke tempat yg kita sudi berkhidmat secara ikhlas.

Tiada ulasan: