Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Ahad, Mac 10, 2013

Perasaan Seorang Ketua

ketua di sini dirujuk sbg pemimpin. ketua di sini bukannya seorang bos, yg hanya tahu beri arahan.

banyak sudah diperkatakan perbezaan antara pemimpin dan bos. ianya berkaitan sikap. berkaitan pemikiran. berkaitan tingkahlaku. berkaitan tuturkata. berkaitan budibahasa. berkaitan perasaan. kesemuanya juga berkaitan ilmu yg dimiliki. tidak ada kaitan dgn harta benda yg dimiliki. kerana segala alam ini milik allah shj.

maka ketua yg berilmu akan berfikir sebelum berkata. berfikir sebelum bertindak. seorang ketua berilmu akan mempunyai perasaan yg empati terhadap orang sekelilingnya. kasihan bagi ketua yg mendapat mereka di sekitarnya yg tidak berilmu. maka yg terdaya bagi seorang ketua adakalanya hanyalah menangis kerana mengikut arahan yg tak berilmu untuk memberi arahan tak berilmu. juga kerana memberi arahan berilmu tetapi kepada yg kurang berilmu.

Tiada ulasan: