Mengenai Saya

Foto saya
focus on financial statements and cash budgeting, counseling - stress management, burn out, job satisfaction, motivation, quality management system - iso 9001:2008, leadership, entrepreneurship, university-industrial-community-alumni development

Ahad, Februari 17, 2013

Saiz Kita

saiz kita kerap menjadi perbualan. saiz kita kerap dijadikan perbandingan. saiz kita di sini dirujuk kepada fizikal kita.

setiap drpd kita ingin hidup sihat. kita cuba elak drpd sakit jika terdaya. jika saiz dikatakan besar maka andaian adalah kita tidak sihat. saiz besar dirujuk kpd bentuk dan berat badan. tetapi jika saiz kita kecil iaitu kurus, maka juga diandaikan tidak sihat.

kesihatan kita kaitkan dgn pemakanan dan senaman. bagi ramai orang saya tak pasti mana diantara keduanya lebih senang diuruskan. kita andaikan saiz perut kita sebesar buku lima atau tangan kita yg dikepalkan. maka adakah saiz buku lima kita boleh dijadikan panduan kuantiti utk dimakan pada setiap kali waktu makan?

saiz perut(pinggang) lelaki diandaikan tahap kesihatan. jika berlipat melebihi 1inci (2.5cm) dianggap sudah banyak lemak dan tak sihat. pelbagai senaman boleh dilakukan utk menjaga saiz pinggang kita. cuma nak atau tak nak aje bagi penjagaan kesihatan melalui pemakanan dan senaman.

Tiada ulasan: